in Sökmotoroptimering

Google erkänner – vi tycker om snabba sidor

På sistone har det spekulerats lite om huruvida Google ger snabba sidor bättre placering i sökresultaten. Bland annat har Nikke Lindqvist nosat lite på fenomenet.

Det många anade bekräftades idag på Googles blogg. Idag gick nämnligen Google ut med de sedan några veckor tillbaka har tagit sidors hastighet i beräkning av placering i sökresultaten.

För tillfället är det bara 1% av alla sökningar som sker på engelska och på Google.com där även hastigheten används för att ta fram sökresultaten. Google själva skriver att snabba sidor gör besökare glada och får dem att stanna längre (och självklart finns det fler fördelar). Så, nu finns det ytterligare en variabel sökmotoroptimerare måste kan ta hänsyn till.

För att mäta hastigheten på din sida kan du använda dig av följande verktyg:

  • Page Speed (plugin till Firefox + firebug)
  • YSlow (plugin till Firefox + firebug)
  • Webmaster Tools (kan dock ta ett tag innan Google kan visa statistik för din sida)

Jag har själv haft lite problem med hastigheten här på bloggen.  Från att ha suttit med ett riktigt gammalt tema med hårdkodade och gamla plugins har jag gått över till Notes Blog Core skapat av @tdhse för att sedan byta till Thesis. På vägen har jag dessutom installerat wordpress-pluginet WP Super Cache och allt har gjort min blogg lite snabbare.

Under alla tester har hastigheten på min blogg varierat rätt kraftigt:

Tid som krävs för att hämta en sida (i millisekunder) (Google Webmaster Tools)

Resultat från Google Webmaster Tools

Ovan ser ni data för min blogg från Webmaster Tools (Resultatet är dock inte helt pålitligt eftersom det bygger på färre än 100 referenspunkter).

Runt dec-januari flyttade jag bloggen från Loopia till Binero och det ser ut att ha gjort sitt för hastigheten. Runt februari började jag rota om rätt kraftigt på bloggen, bytte tema och installerade Disqus för kommentarer. I mitten av mars var jag färdig med allt testande på bloggen och WP Super Cache var installerat. Under toppen, i början av mars, rapporterade Webmaster Tools att min sida var långsammare än 81% av världens webbsidor… roligt.

Nu rapporterar Webmaster tools att min blogg ”bara” är långsammare än 63% av alla webbplatser. Procenten ska ner och jag väntar spänt på att grafen ska uppdateras. Förhoppningsvis har bytet till Thesis förbättrat resultaten ytterligare. Det som segar ner min blogg mest verkar vara när Disqus ska ladda ett flertal externa javascript. Jag gillar Disqus och vill ogärna avinstallera det, så förhoppningsvis fixar Disqus prestandaproblemen i framtiden.