in Offtopic

iPad, iPad, iPad… svaret på allt?

iPaden har nyligen släppts borta i USA och samtidigt spekuleras det och klagas det på vad iPad är och vad iPad borde vara.

Jag har suttit och knåpat på ett litet blogginlägg om iPaden lite då och då under några dagar, men det har aldrig blivit så bra som jag hade tänkt mig.

Som tur var fastnade jag för bloggposten Magisk och revolutionerande? hos citynetwork som handlade om just iPaden, vad den borde vara och dess brister.

Min första kommentar på bloggposten kom fram, men när jag skulle posta andra kommentaren slog tydligen wordpress spamfilter in och blockade mig. Ett perfekt tillfälle för mig att skriva min kommentar här i stället:

Vad jag tror och tycker om iPaden

Jag ser inte iPaden som en lightversion av en netbook. Jag ser den inte ens som något man skulle kunna kalla en laptop. iPaden ska inte ses som en dator på det sättet vi sett på datorer fram tills idag. Jag tror att det är där kritikerna står och stampar. De vill ha något som en iPad inte är tänkt att ge dem. Lite som att klaga på det inte går att köra puckelpist med en Lada (och nej jag är inte alltid bra på att göra liknelser).

Det har redan tjatats från alla håll och kanter om att iPhonen borde ha stöd för multitasking och nu är det dags att köra samma visa mot iPaden. Själv ser jag ingen mening med multitasking, vad känner alla att de går miste om utan multitaskingen?

Bristen på multitasking är något jag snarare gläds åt. Batteritiden är troligtvis ett antal ggr bättre utan multitasking samt all min fokus kan hamna på en enda uppgift åt gången. På en PC/Mac hade jag dött utan Multitasking, men på en enhet som iPad tror jag det är en fördel i stället för en nackdel.

Målgruppen?

Apple har nog inte vi avancerade användare som primär målgrupp för iPaden, trots att vi gärna tror det. Ipaden tror jag passar mindre avancerade användare som känner att en vanlig dator lätt kan vara ivägen för det man egentligen vill göra. Tar man iPaden för vad den är (och inte som en light-netbook) tror jag man kan acceptera den på ett helt annat sätt. Den ska inte ersätta netbooken, den ska inte ersätta iPhonen, den ska vara ett mellanting för de delar där de andra inte räcker till eller riktigt passar.

Kanske är det den perfekta instegsmodellen för de teknikrädda och okunniga som inte vågat sig på datorer än, eller som känner att de är för krångliga?

Om jag skulle skaffa en iPad

Om jag skulle skaffa en iPad så tror jag den skulle bli en perfekt ”softar”-dator. Perfekt att ha i soffan, sitta och twittra lite, skriva lite mails, spela något spel och kolla på någon film. Kanske ta med på något fik eller på resan. Eller varför inte ta med till kunder för att visa designförslag eller sin foto-portfolio? iPaden är ingenting jag skulle önska att jag kunde ”tabba” mellan MSN, Mail, Facebook och någon jobbig flashreklam i Safari med, det har jag macbooken till.

Smaken är som baken och allt jag kan göra är att gissa mig fram till vad jag tror att iPaden är tänkt att vara och vad den kommer vara för mig. Och självklart kan det vara jag som har missförstått hela konceptet och grundtanken med iPaden.

Vad tror ni?

Edit: Nu såhär efteråt när jag läser min kommentar så inser jag att jag håller med Ozgur(?) på citynetwork till stora delar. :)

  • http://www.citynetwork.se/ Johan / City Network

    Intressant åsikt om just multitasking. Jag gillar personligen valet att kunna köra multitasking eller inte. Dvs vill jag foka på en sak så kan jag själv göra så – men den dagen jag skulle vilja ha multitasking känns den riktigt viktig att den är där. :-) Batteritiden är dock alltid något att diksutera…