in Offtopic

Vad är ditt och vad är mitt – Shine Data?

Igår snubblade jag över ett dilemma. Jag hade suttit och analyserat lite vad jag rankar på för sökord och efter lite googlande upptäckte jag att ett företag hade snott text från en av mina bloggposter. Texten är så gott som oförändrad förutom lite omformatering. I och med att det är jag som har skrivit texten ser jag det helt enkelt som upphovsrättsskyddat material. Bloggposten i fråga är ”Semantik på webben – En snabb genomgång”.

Data från allabolag.se

Företaget i fråga nämner inte mig, har inte kontaktat mig på något sätt eller på något annat sätt givit mig cred för att jag tydligen har skrivit deras text om semantik på webben. Jag började fundera lite på vad jag skulle göra. Skulle jag kontakta dem och be dem ta bort texten, eller skulle jag blogga om det för att ge dem en liten virtuell lavett? Jag började med att kolla på allabolag.se för att se hur stort företaget var.

Tydligen omsatte företaget 3 646 000 kronor år 2009. Nu började det kännas lite surare. Hade företaget varit en liten enskild firma med några tusen om året i omsättning hade jag nöjt mig med ett mail. Samma med ifall de bara hade snott någon kort definition eller enstaka mening från mig, men ett företag med tre anställda och en omsättning på 3.6 mille… nej det är inte ok. Jag är för tillfället en fattig student, och som sådan hade jag blivit överlycklig för någon liten slant eller åtminstone något omnämnande på deras sida.

Privatdetektiv Mathias

Så, jag började rota vidare. Kanske hade de snott mer.

Och nu tar det fart. Efter att ha suttit i någon timme och rotat igenom deras sida har jag funnit 15 andra, potentiella, offer. Jag skriver potentiella just på grund av att jag inte vet ifall de har något uttalat samarbete.

Nu står jag och velar, ska jag outa företaget, eller ska jag inte? Så, jag summerar: De har snott text från mig, rakt av. De har eventuellt tagit text från 15 andra sidor. De nämner inga andra källor så jag antar att de försöker påvisa att de sitter inne med kunskapen som förmedlas i texterna. Dessutom har de en relativt hög omsättning.

Så jag har bestämt mig. Det är dags att outa lite.

Var så goda Shine Data AB!

Nu får ni lite publicitet Shine Data. Det är nämnligen ni som har snott mitt material. På er sida ”Användbarhet – Semantik på nätet” använder ni er av text från min bloggpost ”Semantik på webben – En snabb genomgång”. Riktigt oproffsigt och riktigt dåligt av er att inte ha kontaktat era källor innan ni använt er av deras material. Hur har detta skett? Och hur tänkte ni?

Ändring: Shine Data AB har nu ändrat några av texterna på sin hemsida, men hittills tror jag ingen har hört något från dem, vilket jag tycker är lite tråkigt.

Här är i alla fall en liten skärmdump på spektaklet:

Och alla andra sidor då?

Ja hur ska jag sköta detta snyggt. Jag vill inte anklaga Shine Data för saker de eventuellt inte har gjort. Så jag presenterar det såhär: Det finns text på Shine Data:s hemsida som är ytters lik text från andra sidor. Om det är köpt text, text de har fått lov att använda eller text de har snott kan jag inte säga, för jag vet helt enkelt inte. Men här kommer en liten lista på de jag har funnit:

 • Pingback: Det där med upphovsrätt | penttinen.se

 • Pingback: Patopp.se

 • Pingback: Svårt att vara originell

 • http://twitter.com/PellePenttinen Pelle Penttinen

  Alltid tragiskt när detta händer.
  Ska dock bli spännande att se evenetuell respons på detta inlägg! :)

 • Pingback: uberVU - social comments

 • bfelten

  Åh jösses! Vilket flagrant brott mot den riktiga upphovsrätten. Stå på dig, vi är många som håller tummarna för dig, för så där får det naturligtvis inte gå till!

 • http://futuriteter.blogg.se/ Jan-Olof Flink

  Rätt otroligt, dessutom har de mage att ha en copyright-notice längst ner på sidan.

  Mvh

  /J-O

 • Fredrik Lundahl

  Tråkigt att du råkat ut för detta. Jag får själv många av mina texter kopierade. Jag la märke till att Shinedata använder sig av uttryck som är speciell för ditt sätt att uttrycka sig, som till exempel; ”undrar då många. Jag hade tänkt gå igenom detta ”.

  Citatet avslöjar att det är Shinedata som kopierat din text, även för oss utomstående.

  De orkar inte ens formulera om texten. Bedrövligt.

 • http://www.domainz.se/ Fredrik Näs

  Jag har skrivit ett inlägg på wn.se under: http://www.wn.se/t1040555.html

  Jag hörde även med Magnus Bråth som var snäll nog att skriva inlägg om detta på sin egna sida Naknasanningen.com.
  Efter en snabb konversation med Crystone så vet jag nu att dom också har tagit kontakt med Shinedata.

  Sist men inte minst så drog jag iväg ett mail till Shinedata.se och hänvisade till min post på wn.se, samt din blogg med url till inlägget.

  Förhoppningsvis ska alla drabbade kunna få upprättelse i detta!

  Vänligen,
  Fredrik Näs

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Nej precis. På vissa andra ställen där de snott text har de i alla fall orkat ta bort något ord på något enstaka ställe för att ändra lite, men min text är så gott som oförändrad.

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Det finns säkert någon som ogillar att jag hänger ut Shinedata innan jag har kontaktat och konfronterat dem. Jag kan förstå att vissa tycker att jag gör fel, men jag argumenterar även för mina beslut i bloggposten. :)

 • http://www.domainz.se/ Fredrik Näs

  Jag tycker det är helt rätt när det är systematisk stöld på detta viset.

 • http://twitter.com/PellePenttinen Pelle Penttinen

  Agree. Kan i princip jämnställas med domainsnappers där företagen inte är rädda för att statuera exempel med den ”skydlige”. Tycker du har agerat helt rätt!

 • http://www.seosverige.se/ Fredrik Westlund

  Har sett att mycket av vår text även finns under seo biten på shinedata. Under avsnittet Sökmotorpostionering så har de tagit hela vår text. Ska bli kul att följa detta!

  Mvh
  Fredrik Westlund
  SEO Sverige

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Ja väldigt intressant. De är fasiken inte mycket de har skrivit själva på sidan.

  Hittills inte hört ifall någon har fått något vettigt svar från Shine Data. De kanske inte tror på öppenhet och transparens ;)

 • http://www.seosverige.se/ Fredrik Westlund

  Jag upptäckte det hela alldeles nyss så vi har inte hunnit ta kontakt med dem på något vis, men självklart så ska vi göra ett försök :)

  Inte första gången vi råkat ut för detta och de andra gångerna så har texttjuven ändrat texterna efter lite påtryckningar ;)

 • http://www.domainz.se/ Fredrik Näs

  Hej Fredrik, när du ringer och kommer till växeln, fråga efter Thomas Östman, det är han som är VD, och ansvarig.

  som en fotnot så är väl det här lite skoj :)

  http://bit.ly/byneQo (placeringsresultaten för Shinedata” :)

 • http://www.seosverige.se/ Fredrik Westlund

  Ser nu att de ändrat texterna på shinedata… Gick fort :)

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Dåligt att de inte har svarat på kritiken dock.
  Med en vettig ursäkt hade de kunnat rädda sitt rykte lite.
  Men vem vet, kanske de ger sig in i diskussionen förr eller senare :)

 • http://www.domainz.se/ Fredrik Näs

  Ja att dom ändrar texterna förändrar ju inte deras rykte på något vis, dem potentiella kunderna som kommer att se denna blogg och trådarna på wn känner inte till texternas ursprung, det enda sättet dom kan rädda lite (om något) är om dom kliver fram och gör en full frontal ursäkt.. och fan bara lägger ut skammen på bordet..

 • Danne

  Haha inte bara texter de håller på med..

  här är t.ex. en av de mallar de säljer
  http://e-mallar.shinedata.se/thumb.asp?src=e-co

  och vad har vi här?
  http://www.templatemonster.com/creloaded-templa

  undrar om de lagt ut lite bilder på färdiga mallar och köper dem åt kunderna för en mellanskillnad? eller om de faktiskt gjort mallar till olika ehandelsystem som är exakt likadana som templatemonsters..

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Man kan undra vad Shine Data håller på med. Nu kanske det här är ok, det vet jag inte, men jag hade velat veta hur de tänkt angående allt detta.

  Skaffa eget content och man vinner på det i längden är väl läxan de borde ha lärt sig nu.

 • http://www.domainz.se/ Fredrik Näs

  Det ser inte ut att vara OK efter att jag chattat med TemplateMonster, dom ska även ta detta vidare med shinedata!
  http://www.wn.se/showpost.php?p=20343513&postco

 • Pingback: Rädda ditt företags rykte! | Mathias Amnell

 • Sokmotoroptimering_nu

  Tydligen omsatte företaget 3 646 000 kronor år 2009. Nu började det kännas lite surare.

  Det är iofs ett litet bolag om man ser till det som brukar sägas att ett företag normalt sett måste ha minst en miljon i omsättning per anställd för att det ska bära sig.

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Helt sant, men större än många enskilda i alla fall :)
  Det jag menar är att med den omsättningen borde det finnas lite rum för att i alla fall diskutera ett pris. Som jag har skrivit ovan så hade jag nog lätt kunnat sälja texten för en liten länk eller några hundringar.

 • http://www.webbdo.se/ Philip

  Helst sanslöst!

  Ska detta företaget dessutom erbjuda sökmotoroptimering i sitt paket så borde de åtminstone veta vad duplicate content är för något och vad som kan hända om man gör så här.

  Fy…

 • Pingback: Året som gått — Mathias Amnell

 • Lars

  Lite att göra verkar det som… Gör nåt av det istf å gnälla på en liten blogg!

  • http://blog.proliit.se/ Amnell

   Hej Lars
   Jag ser att din kommentar kommer från Alfta (där för övrigt Shine Data ligger). Om du nu har kopplingar till Shine Data så får du/ni mycket gärna kontakta mig i stället för att vara dryg med anonyma kommentarer.

   • Thomas

    Japp det är Lars som tidigare varit anställd på Shine Data som har stulit texterna och skrivit inlägget. Har dock nu fått sparken p.g.a sin kleptomani. I och med hans oförmåga att själv skapa, stjäl han andras ideer, både bra och dåliga. se vidare på hans egna domäner webbsidadirekt.se och framtidsfabriken.se, han gör också bedrövligt dåliga försök till att skapa musik, samma torka av ideer där. Man får sej ett gott skratt iaf… Vilken pajas!

   • dickwitch

    Amnell! ”En entreprenörs dankar om apputveckling” Vad är dankar? hehe, lär dej o stafa.

    • http://blog.proliit.se/ Amnell

     ”Lär dej o stafa” – Japp…

   • Jocke

    Läs mer om denna tragiska person Lars Jonsson här: http://blogg.surftown.se/framtidsfabriken-plagierar-surftown/