in Guider

En guide till wordpress

Som jag i tidigare poster nämnt så är jag en av utvecklarna på domainz. Vi håller för tillfället på med en rejäl renovering av hela tjänsten och har i några veckor rotat lite bland vilket ramverk som skulle kunna passa sig för ett nytt domainz. Till en början hade vi tänkt använda oss av CodeIgniter för att skapa allt från grunden, men efter lite tester och överväganden föll i stället beslutet på WordPress. I och med att jag inte har suttit och arbetat med WordPress på några år så kände jag att det var på tiden att jag putsade lite på mina kunskaper.

Så, igår föll det ner ett fint litet paket i brevlådan.

Det var boken Smashing WordPress – Beyond the blog skriven av Tord Daniel Hedengren (@tdhse). Jag har läst lite om boken innan och sett att flera har rekommenderat den, så förra veckan beställde jag, för första gången på länge, något annat än kurslitteratur från Bokus.

I boken går TDH in mer på djupet hur man kan utveckla en sida med WordPress och att, precis som titeln säger, skapa något som är mer än en blogg. Precis vad jag behöver.

Intressanta delar som boken tar upp är bland annat:

  • Hur du skapar teman och ”child themes”
  • Hur du bemästrar the_loop()
  • Hur du skapar plugins och widgets
  • Hur du sökmotoroptimerar din wordpress-installation

Efter att ha bläddrat lite kan jag nog redan säga att boken var ett kap. TDH skriver riktigt skönt och boken ligger på en lagom skön svårighetsnivå. Jag är riktigt peppad på att kunna lägga undan kurslitteratur till fördel för Smashing WordPress någon dag framöver.

Köp Smashing WordPress – Beyond the blog från Bokus eller Adlibris idag.