in Guider

Gowalla – Gotta Catch ’Em All!

De senaste månaderna har jag börjat utforska allt fler sociala tjänster online. Tidigare har jag till stor del bara varit en passiv åskådare, men nu har jag gått över till ett mer aktivt deltagande. I samma veva har jag snubblat över en massa intressanta tjänster, bland annat den underbara tjänsten Gowalla. För att få fler att få upp ögonen för Gowalla hade jag tänkt presentera en kort guide och introduktion samt på slutet även ta med lite tips och trix.

Vad är gowalla?

Gowalla är en positioneringstjänst och ett spel i ett. För tillfället finns Gowalla  till iPhone och iPod Touch. För Android-mobiler är det för tillfället den mobila hemsidan (http://m.gowalla.com) som gäller. Meningen är att du ska ”checka in” på ställen du besöker för att på visa för dina kompisar vart du är och vad du har besökt, samla olika badges (emblem) och stamps (stämplar) samt för att få chansen att hitta olika ”items”.

Ett item är kort och gott en liten ikon som syns i din profil. Det kan till exempel vara en longboard, en trave böcker eller en handske. Items slumpas ut och det är inte alltid man får ett när man checkar in. I skrivande stund finns det 98 olika typer av items och det är främst samlandet av alla items som gör Gowalla så otroligt beroendeframkallande.

Gowalla item Fieldnotes & BooksGowalla item GloveGowalla item Gowallaboard
Exempel på items i Gowalla

Finns inte platsen du är på inlagd Gowalla så kan du själv skapa den. Skapar du en spot blir du automatiskt ”creator” av just den spoten. Lämnar du dessutom ett item blir du ”founder” (grundare). När sedan någon annan checkar in på samma ställe kan personen välja att själv lämna ett item för att också bli founder. Man kan även byta items från sitt pack med items som någon lämnat på en spot.

Alla items du hittar hamnar automatiskt i ditt ”pack”. Allt som ligger där kan du lämna eller byta på de ställen du besöker. Hittar du ett item du inte redan har och du känner att du vill behålla det så kan du välja att lägga det i ditt ”Vault”. Har du väl lagt in ett item i ditt vault kan du inte ta ut det därifrån! Det är helt enkelt din troféhylla där du kan spara alla items du tycker är värda att spara.

När du checkar in på en plats får du möjligheten att posta din incheckning på Twitter och/eller Facebook tillsammans med en kort beskrivning. Utöver detta skickas även en push-notifikation till alla dina vänner i din vännerlista. Har de push påslaget för din användare ser de när och vart du checkar in.

Gowalla i framtiden

Gowalla Golden Gift ScreenshotSå vad ska man med Gowalla till egentligen? Varför ska man checka in på olika ställen och samla på sig olika items samt berätta för alla vart man är? Många är negativa till tjänster som Gowalla, medans andra ser det som en möjlighet till en helt ny sorts marknad. Något som Gowalla redan har börjat med är möjligheten att vinna riktiga items.

En drive som pågår för tillfället är att man har chans att vinna riktiga produkter från Incase om man checkar in på en Apple Store. Det finns även vissa barer, restauranger och caféer runtomkring i världen som erbjuder rabatterade priser om man samtidigt är incheckad på Gowalla.

Ytterligare en rolig grej som Gowalla höll i under julen var deras Golden Gift-drive där man hade chansen att hitta en Golden Gift när man checkade in någonstans. Innuti en golden gift kunde det antingen ligga en iPod nano, $100 presentkort på iTunes eller en Gowalla T-shirt. Jag hade turen och hittade en Golden Gift och jag vann en T-shirt!

Jag tycker att Gowalla är mycket trevligt och beroendeframkallande. Jag är ständigt på jakt efter nya ställen att checka in på. Kolla in min Gowalla-profil och följ mina enorma framgångar 😉

Saker du kanske inte visste

 • När du skapar din spot spelar det egentligen ingen större roll ifall du stavar fel, lägger den i fel kategori eller om positionen inte är helt hundra. Det går nämnligen att ändra allt detta på hemsidan.
 • Spara inte för många items utanför ditt Vault. Du kan nämnligen inte ha fler än 10 åt gången. Så om du går omkring och undrar varför du aldrig får några items så kan det bero på att du bär omkring på 10 st  items i ditt pack.
 • En spot kan inte ha fler än 10 items lagrade åt gången.
 • När du redigerar en spot via hemsidan och vill veta hur stor omkrets spoten har kan du använda dig av Radius Bookmarklet (dra länken till din bokmärkesrad). När du sedan redigerar en spot är det bara att klicka på bokmärket för att se omkretsen.
 • Har du en WordPress-blogg kan du installera pluginet WP-Walla för att visa dina incheckningar för dina användare.
 • Har du inte tillgång till GPS försöker gowalla lokalisera dig genom trådlösa nätverk. Det kan därför fungera bättre att koppla upp sig mot trådlösa nätverk när du är inomhus.
 • När du är i listan med närliggande spots kan du vrida på iPhonen för att se en karta över alla spots. Gröna har du besökt, röda har du inte besökt.

Bra att tänka på

 • Att berätta för hela världen att man inte är hemma är kanske inte alltid det säkraste man kan göra. Det finns fall där inbrottstjuvar har följt personer på sociala tjänster för att se när de inte är hemma. Beroende på hur synlig du är i övrigt på nätet borde du tänka två gånger innan du skapar en ”Hemma”-spot.
 • Att ha en ”Hemma”-spot är kanske roligt för stunden, men det tar bort rätt mycket av meningen med Gowalla. För andra användare och kompisar är ditt ”Hemma” kanske inte deras hem etc. Gatunamnet skulle därför kunna vara ett bra alternativ.
 • Att alltid posta till Twitter och Facebook är inte alltid uppskattat av alla. Använd funktionen med måtta och välj i stället att bara publicera de viktigaste eller mest intressanta platserna.
 • Har du slut på items? Enda lösningen är att checka in på fler ställen för att hitta nya. Plötsligt sitter du där med väskan full av fina items.
 • Bor du i en stad med få Gowalla-användare? Passa på att skapa en massa spots och försök bli founder till så många som möjligt. Gowalla har nämnligen hintat om att founders kan komma att få erkännande för sitt hårda arbete i framtiden.