in Foto

Tidsmaskinen räddade mig

Backup backup backup. Är det något man har lärt sig av det digitala samhället fullt med data farande kors och tvärs så är det att ta backup på sina viktigaste filer.

Tar man inte backup händer något, det kan man vara säker på. Och när man väl tar backup känns det alltid onödig i efterhand, ”det händer ju ändå inget” tänker man. Men jo, det gör det fasiken.


Fotointresserad som jag är har jag en massa bilder på min hårddisk. Allt från midsommarbilder, varma julaftnar och fester till konstnärliga, spännande och dokumentära foton, allt ligger på min hårddisk. När jag i Oktober förra året köpte Mac OS X (Leopard) hade jag läst mycket om ”Time Machine” som skulle vara inbyggt i systemet. Time Machine sköter automatiskt backups till valfri extern hårddisk, allt sköts i bakgrunden och man märker det knappt. Jag hade bestämt mig, jag skulle skaffa ett backupsystem. Månaderna gick och Time Machine skötte sitt medans jag skötte mitt.

För några veckor sedan slog det mig, jag har ju knappt haft någon användning av Time Machine. Visst, jag hade väl använt den för att återskapa något enstaka textdokument som jag fibblat bort på skrivbordet, men thats it. Tänkte att det kanske var dags att använda hårddisken till något annat. Som tur är hände detta aldrig och Time Machine fick stå och mata vidare.

Så hände det, det jag nästan hade längtat efter hände. Efter en semester till Edinburgh satt jag och arbetade med mitt bildarkiv i Adobe Lightroom. Jag korrigerade exponering, lättade upp skuggor och skapade friskt. När jag var färdig stängde jag ner Lightroom. Allt var frid och fröjd. Dagen efter startade jag upp Adobe Lightroom igen, för att än en gång gå igenom semesterbilderna. Lightroom betedde sig lite konstigt, det fanns dubletter av flera mappar och det blev allmänt kaos. Jag försökte korrigera dubletterna och tog bort de som inte hade några bilder i sig, för att sedan starta om Lightroom.

Vad som mötte mig nu var hemskt, lightroom visade glatt för mig att jag hade 6 bilder i mitt arkiv, inte mer, inte mindre. Jag blev lite orolig men tänkte att jag bara var tvungen att importera alla bilder igen. Sagt och gjort, jag förberedde Lightroom för en importering av min bildmapp, men lightroom envisades med att den bara innehöll sex bilder. Nu började paniken skölja över mig, var alla bilder borta? Jag kollade hur stor bildmappen var, några enstaka megabyte. Jag kollade papperskorgen, tom… 12 gigabyte bilder var borta…

Jag sneglade på Time Machine uppe vid klockan, snälla Time Machine, säg att du kan rädda mig. Sagt och gjort, Time Machine tog mig till sin backup av Fotomappen, alla foton, alla inställningar, allt var kvar!

En halvtimme senare och lite pillrande satt jag med ett väl fungerande Lightroom, alla mina foton var tillbaka och jag kunde inte vara lyckligare.

Så, vad jag vill säga med det här är; ta backups på allt du äger och har på datorn, allt av värde och allt du inte skulle kunna klara dig utan. Jag kan varmt rekomendera Time Machine till Mac OS X, helt underbar.

[tags]Mac, OS X, OSX, Leopard, TIme Machine, Backup, Foto[/tags]

  • http://www.booli.se/ Anders

    Är själv relativt nybliven användare av tidsmaskinen. Har inte behövt använda den än, men det känns tryggt att höra den snurra igång lite då och då :-). /Anders@Booli

  • http://www.booli.se Anders

    Är själv relativt nybliven användare av tidsmaskinen. Har inte behövt använda den än, men det känns tryggt att höra den snurra igång lite då och då :-). /Anders@Booli