in Design

Är Din blogg optimerad för Mig?

Ja det här blir en liten bitter bloggpost, men jag är så less. Jag går igenom ett relativt stort antal bloggar varje dag. Antingen är de bokmärkta eller så halkar jag in på dem. Är bloggen intressant går jag gärna igenom en stor del av posterna. Det är väl i grund och botten detta bloggare vill, att personer ska engagera sig i bloggen och följa den, eller hur?


Så, i dag halkade jag in på Micke Bergs fotoblogg. Micke är en proffessionell fotograf som (jag antar) vill få många att intressera sig i hans foton och eventuellt kanske köpa en print eller två. Fotointresserad som jag är tänkte jag ta mig tid och gå igenom Mickes blogg. Till höger på sidan såg jag att bloggen hade ett arkiv som sträckte sig från Septemper 2006 till Augusti 2008, så jag såg fram emot massor med härliga inlägg och bilder att gå igenom. Så, jag började plöja igenom inläggen… tills jag kom till botten av första sidan. Nu gällde det bara att komma till nästa sida full med härliga bilder, men här stöter jag på ett stort problem. Ingen Nästa- eller Föregående-länk!

Så, vad måste jag göra för att kunna navigera till Mickes tidigare bloggposter? Jo jag måste scrolla nästan hela vägen upp till toppen för att nå bloggens Arkiv-länkar. Så, här får jag fundera lite (ok, jag överdriver en liten aning), jag kommer på att det är Augusti månad nu, så för att komma till föregående bloggposter måste jag klicka på ”July 2008″. När jag sedan är färdig med hela Juli månad måste jag scrolla upp, komma ihåg att jag är på Juli månads poster, klicka på Juni-länken, fortsätta läsa.

Varför ska det vara så svårt!? Jag orkade bara gå igenom Juli och Augusti, sedan fick det vara nog. Jag blev helt enkelt less på allt hoppande upp och ner för att navigera. Jag förstår inte varför det inte finns en ”Föregående månad” eller ”Föregående bloggposter”-länk el dyl längst ner på sidan. Att tvinga användaren att scrolla upp hela vägen upp för att nå arkivdelen är inte smidigt.

Visst, i det här fallet är det inte Micke Bergs fel att det är så här på hans blogg (antar jag), den ligger trots allt på bloggnätverket blogspot’s servrar och de kanske inte tillåter sidnavigering längst ner på sina bloggar, vad vet jag. Jag valde Mickes blogg mest pga att det var den senaste bloggen jag upplevde detta problem på samt för att det trots allt är en mycket kvalitativ blogg (om man är fotointresserad dvs).

Så, vad ska man som bloggare göra om man inte har sidnavigering längst ner på sin blogg? Sitter man på ett bloggnätverk som blogspot.com, wordpress.com eller dyl kan man kolla om det finns teman med sidnavigering. Om inte, kolla om det finns någonstans i inställningspanelen om det finns, och om inte det finns anser jag att det är dags att byta bloggnätverk eller skaffa egen plats på t.ex ett stabilt webbhotell och sköta din egna blogg utan begränsningar.
För er som (precis som jag) kör wordpress på ett eget webbhotell kan jag starkt rekommendera pluginet WP Page Numbers. Med det här pluginet får du en fin liten navigeringsrad längst ner på din blogg. Du kan använda något av de teman som följer med, eller enkelt skapa ett eget med lite css.

Så snälla, om ni kan, aktivera sidnavigering. Kanske inte för min skull, men för alla era läsare och framför allt för er själva.

 • http://www.torefriskopp.se/ Tore

  Mathias! Jag kan varmt rekommendera Google Reader. Ett verktyg för att samla alla bloggar du följer på ett och samma ställe. Då behöver du inte ens klicka på ”äldre inlägg” utan kan bara sitta och scrolla nedåt. Alla inläggen hamnar på en enda lång följd. Mycket smidigt.

 • http://www.torefriskopp.se Tore

  Mathias! Jag kan varmt rekommendera Google Reader. Ett verktyg för att samla alla bloggar du följer på ett och samma ställe. Då behöver du inte ens klicka på ”äldre inlägg” utan kan bara sitta och scrolla nedåt. Alla inläggen hamnar på en enda lång följd. Mycket smidigt.

 • http://www.torefriskopp.se/ Tore

  Ett litet tillägg till föregående post. Jag sitter just nu och scrollar genom dina inlägg. Det är trevlig läsning, tack!

 • http://www.torefriskopp.se Tore

  Ett litet tillägg till föregående post. Jag sitter just nu och scrollar genom dina inlägg. Det är trevlig läsning, tack!

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Tack Tore
  Ja du har helt rätt att en rss-läsare är ett mycket bra verktyg om man vill följa en blogg. Dock känns det väl lite onödigt att lägga till en blogg i läsaren bara för att kunna läsa inläggen på ett smidigt sätt. Sedan så har ju inte alla bloggar fulla innehållet i ains RSS-strömmar.

 • http://blog.proliit.se Amnell

  Tack Tore
  Ja du har helt rätt att en rss-läsare är ett mycket bra verktyg om man vill följa en blogg. Dock känns det väl lite onödigt att lägga till en blogg i läsaren bara för att kunna läsa inläggen på ett smidigt sätt. Sedan så har ju inte alla bloggar fulla innehållet i ains RSS-strömmar.

 • http://www.svenskk.se/ Sanna

  ÖH! Du som har koll på min blogg hemsida.. Är allt som det ska på den då? :D Bäst du hojtar till annars och rättar till det. ;D

 • http://www.svenskk.se Sanna

  ÖH! Du som har koll på min blogg hemsida.. Är allt som det ska på den då? :D Bäst du hojtar till annars och rättar till det. ;D

 • Spel

  Livet är tufft ibland :D

 • Spel

  Livet är tufft ibland :D

 • http://www.jenst.se/ Jens Törnell

  Tack för länken (WP Page Numbers).

  Mvh Jens

 • http://www.jenst.se/ Jens Törnell

  Tack för länken (WP Page Numbers).

  Mvh Jens