in Foto

Snabbt Photoshop-tips

Jag måste bara dela med mig av något jag precis upptäckte i Photoshop CS3.

Ett vanligt steg vid fotokorrigering är att använda sig av verktyget ”Shadows/Hightlights” (Image -> Adjustments -> Shadows/Highlights) för att korrigera skuggor och högdragar (mörka och ljusa nyanser i ett foto).

Shadow/Highlights - Dialogbox
Dialogboxen Shadows/Highlights

Tyvärr är det så att om man applicerar Shadows/Highlights på ett lager så går det inte att ändra inställningarna efteråt. Det vill säga att om man t.ex vill ljusa upp skuggorna ytterligare så måste man slänga lagret, ta fram ett nytt lager med orginalbilden och sedan applicera ett nytt Shadows/Highlight på det. Mycket irriterande… Men! Som tur är så har någon på Adobe tänkt till lite extra och gjort det möjligt att lägga Shadows/Highligts på ett så kallat ”Smart Object” (vanligtvis går det bara att applicera vissa filter på smarta objekt, och Shadows/Highlights är inte ett filter). För att skapa ett Smart Object av ett lager så högerklickar man bara och väöjer Convert to Smart Object.

Shadows/Highlights som smart filter
Lager med Shadows/Highlights i form av ett smart filter

Hoppas att mitt tips kan vara till nytta för någon.

[tags]Photoshop, Guider, Tips, Foto, Fotokorrigering[/tags]

  • http://www.snowdrip.com/ Mickel

    Tack för tipset :) Har aldrig tänkt på det. Jag har alltid saknat möjligheten att lägga till Shadows/Highlights som ett justeringslager, men det här är ju nästan perfekt också.

  • http://www.snowdrip.com Mickel

    Tack för tipset :) Har aldrig tänkt på det. Jag har alltid saknat möjligheten att lägga till Shadows/Highlights som ett justeringslager, men det här är ju nästan perfekt också.