in Offtopic

Surfa snabbare med OpenDNS

Jag har under några dagar irriterat mig över att min internetanslutning inte går i den hastighet jag anser borde vara rimlig. Det är inte överföringshastighet det är fel på, det är responstiden innan sidor börjar laddas. Något som ofta ligger bakom detta fenomen är att internetleverantörernas DNS-servrar inte klarar av hög belastning.

Som tur är så finns det fler alternativ än att använda internetlevarentörens DNS-servrar, och ett av de alternativen är OpenDNS snabba servrar.

Förutom snabba servrar så erbjuds även:

Jag har nu använt OpenDNS i några dagar och jag måste säga att jag är helnöjd. Surfningen går mycket snabbare än innan, och vissa av de ovan nämnda tjänsterna är faktiskt riktigt användbara.

Jag rekommenderar alla att åtminstone testa OpenDNS i någon minut, jag tror att många kommer bli nöjda och fortsätta använda denna fantastiska gratistjänst.

För att använda sig av OpenDNS behöver man inte krångla avsevärt, det är bara att lägga in följande IP-adresser som DNS-servrar:

 • 208.67.222.222
 • 208.67.220.220

Vet du inte hur du ändrar dina standardservrar så finns det guider för de flesta system på OpenDNS hemsida.
[tags]OpenDNS, DNS, Internet[/tags]

 • http://pelle.vox.nu/ Pelle

  Har testat det – men jag gillade inte hur Google eller vad det var sköts – något proxas via deras servrar och om man ska tala generellt om att byta DNS-servrar i ens system så är det ett stort ”No-No” på det.

  Phishing går ju ut på att man försöker få användaren att tro att den är på en annan sida än den de facto är. Ett domännamn översätts av DNS:erna till IP-adresser som hemsidan sedan hämtas från. Om DNS:en säger att Nordeas IP-adress ligger i Ryssland – då tror ju min webbläsare att den så gör och visar att jag är inne på nordea.se när jag faktiskt inte alls är inne där för att DNS-servern fixat falsk data – antingen för att det är en illasinnad DNS eller för att den blivit hackad.

  Vem står som ansvarig då? När jag sitter och gör mina internettransaktioner via en rysk proxy som lägger in lite mysiga transaktioner till ryska konton utan min vetskap. Ska banken ersätta mig? Knappast – banken har inte gjort något fel. Ska internetleverantören ersätta dig? Knappast – du har själv sökt dig bortom deras tjänster. Ska DNS:en ersätta dig? Kanske – men om de står i maskopi med de som tagit dina pengar lär du behöva gå genom riktigt mycket krångel för att lyckas med att kräva ersättning från ett annat land.

  OpenDNS verkar vara bra – de är säkert helt okej, men eftersom det är DNS:en som sköter alla hemsidors nätidentitet måste trovärdigheten ligga på 110% och den försvann för mig när jag fick höra att det fanns mystiska anrop till Google etc. Hur vet jag om OpenDNS levererar rätt identitet? Då måste jag typ sitta och slå upp varenda IP från en annan DNS också och kolla… Kanske paranoit – men man ska definitivt inte ta byte av DNS-servrar lättvindligt!

 • http://pelle.vox.nu/ Pelle

  Har testat det – men jag gillade inte hur Google eller vad det var sköts – något proxas via deras servrar och om man ska tala generellt om att byta DNS-servrar i ens system så är det ett stort ”No-No” på det.

  Phishing går ju ut på att man försöker få användaren att tro att den är på en annan sida än den de facto är. Ett domännamn översätts av DNS:erna till IP-adresser som hemsidan sedan hämtas från. Om DNS:en säger att Nordeas IP-adress ligger i Ryssland – då tror ju min webbläsare att den så gör och visar att jag är inne på nordea.se när jag faktiskt inte alls är inne där för att DNS-servern fixat falsk data – antingen för att det är en illasinnad DNS eller för att den blivit hackad.

  Vem står som ansvarig då? När jag sitter och gör mina internettransaktioner via en rysk proxy som lägger in lite mysiga transaktioner till ryska konton utan min vetskap. Ska banken ersätta mig? Knappast – banken har inte gjort något fel. Ska internetleverantören ersätta dig? Knappast – du har själv sökt dig bortom deras tjänster. Ska DNS:en ersätta dig? Kanske – men om de står i maskopi med de som tagit dina pengar lär du behöva gå genom riktigt mycket krångel för att lyckas med att kräva ersättning från ett annat land.

  OpenDNS verkar vara bra – de är säkert helt okej, men eftersom det är DNS:en som sköter alla hemsidors nätidentitet måste trovärdigheten ligga på 110% och den försvann för mig när jag fick höra att det fanns mystiska anrop till Google etc. Hur vet jag om OpenDNS levererar rätt identitet? Då måste jag typ sitta och slå upp varenda IP från en annan DNS också och kolla… Kanske paranoit – men man ska definitivt inte ta byte av DNS-servrar lättvindligt!

 • http://blog.proliit.se Amnell

  Bra reflektioner där Pelle
  Mystiska anrop säger du, kanske man borde försöka få lite koll på vad det gäller.
  Det lilla jag fick upp efter någon minuts googlande gör mig inte mycket klokare, men det ser knappast ut att vara något allvarligt.

  Är det någon som vet något om detta så kommentera gärna.

  För övrigt så måste jag nog säga att jag litar minst lika mycket på OpenDNS som på min internetleverantörs DNS.

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Bra reflektioner där Pelle
  Mystiska anrop säger du, kanske man borde försöka få lite koll på vad det gäller.
  Det lilla jag fick upp efter någon minuts googlande gör mig inte mycket klokare, men det ser knappast ut att vara något allvarligt.

  Är det någon som vet något om detta så kommentera gärna.

  För övrigt så måste jag nog säga att jag litar minst lika mycket på OpenDNS som på min internetleverantörs DNS.

 • http://bloggz.se/blogg Jonas

  Är det inte OpenDNS som lägger in reklamsidor om man försöker gå in på webbsidor som inte existerar?

 • http://bloggz.se/blogg Jonas

  Är det inte OpenDNS som lägger in reklamsidor om man försöker gå in på webbsidor som inte existerar?

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Jonas, när man skriver en felaktig url så får man en yahoosökning med förslag, och precis som google har yahoo textlänkar brevid resultaten. Absolut inget jag har stört mig på än.

 • http://blog.proliit.se Amnell

  Jonas, när man skriver en felaktig url så får man en yahoosökning med förslag, och precis som google har yahoo textlänkar brevid resultaten. Absolut inget jag har stört mig på än.

 • http://anna-lys.blogspot.com/ Anna-Lys

  Det här verkar vara intressant och användbart.

  Tnx 4 sharing!!

  Testing, testing ;-)

 • http://anna-lys.blogspot.com Anna-Lys

  Det här verkar vara intressant och användbart.

  Tnx 4 sharing!!

  Testing, testing ;-)

 • Nizze

  Har testat OpenDns då mitt Internet helt plötsligt är extremt segt och vilken skillnad jag upplevde. När det gäller banktransaktioner och liknande så använder jag en anna dator för detta så med den kombinationen känner jag mig trygg.

  Så nu har jag ett mycket snabbare Internet för vanlig surfning och en trygg lösning för bankhantering. Den andra datorn används alltså inte ens för att besöka andra sidor utan enbart då hög säkerhet krävs.

 • Nizze

  Har testat OpenDns då mitt Internet helt plötsligt är extremt segt och vilken skillnad jag upplevde. När det gäller banktransaktioner och liknande så använder jag en anna dator för detta så med den kombinationen känner jag mig trygg.

  Så nu har jag ett mycket snabbare Internet för vanlig surfning och en trygg lösning för bankhantering. Den andra datorn används alltså inte ens för att besöka andra sidor utan enbart då hög säkerhet krävs.