in Sökmotoroptimering

SEO för din WordPressblogg – Koncentrerad juice

Det finns flera olika sätt att minska duplicate content i en wordpress-blogg, ett av de enklaste sätten är att använda sig av webbservern Apache’s modul mod_rewrite för att minska duplicerat innehåll och koncentrera länkjuicen.

Låt säga att vi har en wordpress-blogg på adressen ”http://www.example.com/” och ett inlägg på ”http://www.example.com/inlägg”. Oftast går det att nå inlägget via:

  • http://example.com/inlägg
  • http://example.com/inlägg/
  • http://www.example.com/inlägg
  • http://www.example.com/inlägg/

Detta är ett och samma inlägg fast på fyra(!?) olika ställen, inte alls bra, ”länkjuicen” kan då spridas på alla fyra inlägg istället för ett av dem, detta kallas för Duplicate Content.

Duplicate Content – Duplicerat Innehåll

Duplicate content kan tyvärr leda till minskad pagerank på en sida, detta pga att google kan indexera de olika adresser och ger dem varsitt PageRank-värde beroende på hur många kvalitativa inlänkar som finns för varje. Det kan vara så att ”http://www.example.com/inlägg” har PR2 och ”http://example.com/inlägg/” har PR1. Hade bara en av dem funnits så skulle den sidan legat på ca PR3 (sammanslagning av PR2 och PR1).

Så vad är det vi vill göra?

Vad vi vill åstakomma är en så kallad 301-redirect från de sidor vi inte vill använda oss av och peka om dem till den korrekta adressen. En 301-redirect talar om för webbläsaren att sidan permanet har flyttats och skickar sedan vidare klienten till en annan adress.

I och med att vi talar om att sidan är permanent flyttad så kommer sökmotorerna de närmaste veckorna att ändra alla indexeringar och peka om till rätt adress. Vid nästa PageRank uppdatering kommer även (förhoppningsvis) sidornas PageRank öka.

Och hur gör man?

Först och främst måste vi bestämma oss hur vi vill att länkarna ska se ut, med eller utan www. Samma gäller för ”/” på slutet, med eller utan. (Är majoriteten av dina inlänkar med www så kör med www. Detta för en smidigare övergång för sökmotorerna.)

När vi har bestämt oss för hur adresserna ska se ut så är det dags att lägga till några rader i en fil vid namn .htaccess.

Värt att notera är att detta endast fungerar om webbservern kör Apache och har mod_rewrite påslaget.

I wordpresskatalogen finns en fil vid namn .htaccess (slå på visning av dolda filer om du inte hittar den), öppna den med valfri textredigerare. Som standard innehåller .htaccess följande rader:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

För att lägga till våra 301-redirects så lägger vi till följande längst upp i filen:

Options Indexes FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^example.com
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com/$1 [R=permanent,L]

RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_URI} !(.*)/$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com/$1/ [L,R=301]

Spara sedan filen och besök sedan sidan med de olika länkstrukturerna:

  • http://example.com/inlägg
  • http://example.com/inlägg/
  • http://www.example.com/inlägg
  • http://www.example.com/inlägg/

Skickas du automatiskt vidare till ”http://www.example.com/inlägg/” så fungerar det!

Googles Verktyg för webbansvariga

Googles Verktyg För Webbansvariga - Small

Om du inte har tillgång till mod_rewrite är det dock inte helt kört. Med hjälp av Googles vergktyg för webbansvariga kan du tala om för google att www.example.com är samma sida som example.com och välja vilken av dem som google ska visa i sökresultaten. Detta gäller dock endast för google, andra sökmotorer som t.ex Yahoo och MSN kommer som standard att tolka sidorna som två olika.

[tags]Sökmotoroptimering, WordPress, mod_rewrite, PageRank[/tags]