in Sökmotoroptimering

SEO för din WordPressblogg – Permalänkar

Jag hade tänkt att i några artiklar framöver gå igenom hur man kan sökmotoroptimera sin wordpress-blogg och första inlägget får handla om Permalänkar.

Permalänkar

En permalänk är en URL som pekar på ett specifikt blogginlägg. Meningen med permalänkar är att de ska vara permanenta (därav ”perma” i permalänk). Med permanent menas att även om ett blogginlägg har försvunnit från förstasidan och hamnat i arkivet så ska permalänken fortfarande leda till rätt inlägg.
Det finns inga specifika regler för ur en permalänk ska se ut (förutom standardrestriktionerna för en URL).

Eftersom en permalänk i princip kan se ut hur som helst så kan man använda den för sökmotoroptimering genom att t.ex lägga in relevanta nyckelord. WordPress har en alldeles utomordentlig funktion för att göra just detta.

Som standard skapar tyvärr wordpress ganska dåliga permalänkar, detta pga att permalänk-systemet inte går att använda på alla webbhotell. Det krävs att webbhotellet använder sig av Apache och har mod_rewrite igång. Kolla på sidan stabilt webbhotell för en lista på pålitliga webbhotell.

Med en standardinstallation av WordPress kommer permalänkarna se ut som nedan:

http://blog.proliit.se/?p=134

Detta ger inte mycket information till en sökmotor, sökmotorn ser att en sida vid namn ?p=134 finns på blog.proliit.se, ingenting mer. Med bättre struktur på permalänkarna kan du berätta för webbläsaren vad sidan/posten handlar om och därmed öka positionen i sökmotorerna.

Permalänkstruktur under Inställningar - Permalänkar

Permalänkar ändrar du under Inställningar -> Permalänkar. Bra och populära strukturer är:

1) /%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/

Detta resulterar i en länk som ser ut som följande: http://blog.proliit.se/2007/05/4/sidans-titel/

2) /%category%/%postname%/

Och den här skulle se ut så här:
http://blog.proliit.se/wordpress/sidans-titel/
(Förutsatt att posten var inlagd i kategorin ”wordpress”)

Båda exemplen är som sagt populära och jag skulle gissa på att det inte är någon större skilnad på dem ur SEO-perspektiv. Jag använder själv första exemplet, främst pga att mina favoritbloggar använde den strukturen när jag startade min blogg.

För att ytterligare optimera sina permalänkar så kan man använda sig av den allt för sällan använda funktionen ”Post Slug”.

Post Slug

Post Slug

Post Slug är det som kommer ersätta %postname% i permalänkstrukturen. Som standard blir Post Slug en konvertering av inläggets titel (ett inlägg med titeln ”det här är ett inlägg” konverteras till ”det-har-ar-ett-inlagg”).

Låt säga att vi har valt att använda oss av permalänkstruktur #2 och postar ett inlägg om webbutveckling och webbdesign i halmstad med titeln ”webbdesign” och lägger det i kategorin ”tips”. Permalänken kommer då se ut så här: ”http://blog.proliit.se/tips/webbdesign”.

Eftersom inlägget handlar om webbutveckling och webbdesign i halmstad så vill vi att de nyckelorden ska finnas i permalänken, därför använder vi oss av egendefinerad post slug, i det här fallet skulle ”webbdesign-webbutveckling-halmstad” passa fint. Permalänken kommer då bli ”http://blog.proliit.se/tips/webbdesign-webbutveckling-halmstad”, mycket bättre för både sökmotor och användare.

Edit: Du hittar Post Slug i menyn till höger när du skriver ett inlägg

Det var allt jag hade om Permalänkar för tillfället. Kom gärna med kompletteringar/korrigeringar genom att kommentera nedan.

[tags]Wordpress, Sökmotoroptimering[/tags]