in Offtopic

Just nu pågår det ett krig

Kriget handlar om en sifferkombination, en kombination som låser upp tidigare stängda dörrar. Koden är nu tillgänglig för gemene man och kan i fel händer skapa kaos.

Koden jag pratar om är den 32 tecken långa hex-strängen som gör det möjligt att ”öppna” HD-DVD-skivor för piratkopiering.

SemiCow är en otroligt kontroversiell blogg och vågar därför publicera 50%(!!!) av denna kod:

D8 41 56 C5 63 56 88 C0
50% av den livsfarliga koden

Så vad kan man göra om man har hela kodsnutten? Jo det är faktiskt så att om man spelar upp en HD-DVD och har en fjärrkontroll med textfunktion så kan man mata in koden under uppspelning och vips så är skivan ”upplåst”, otroligt va? Så enkelt är det…eller….

Nej det är (tyvärr?) så att det är aningen krångligare. För att man på något sätt skulle kunna ha någon användning av denna kombination så måste man vara mycket kunnig inom piratkopiering, och är man mycket kunnig inom det ämnet så har man redan fått reda på kodsnutten.

Just nu försöker Motion Pictures Association of America, MPAA, och dess medhjälpare AACS-LA (Advanced Access Content System Licensing Administrator) mfl hindra spridningen av denna kod genom att skicka hot om stämning till bloggar, forum, nyhetssidor etc, men till vilken nytta?

Som jag nämnde ovan så har en privatperson noll användning av denna kod, och de som kan ha användning av den hade kunnat få reda på den på ett eller annat sätt, det går inte att hindra spridningen, och om det går att hindra den synliga spridningen så är det omöjligt att hindra det som pågår ”under ground”.

Vad jag menar är att skadan redan är skedd, många kan koden, tillräckligt många för att spridningen inte ska kunna stoppas. Så varför bråka? Piratkopiering går tyvärr(?) inte att stoppa, jag kan förstå att upphovsmännen är irriterade, förbannade etc. men skadan är skedd.

Nu får vi se om någon skickar hot om stämning till den otroligt farliga och kontroversiella bloggen SemiCow.

För övrigt så finns hela koden på thepiratebay‘s förstasida.

Edit: Och för lite tvivialt läsande så hänvisar jag till kommentarer på IDG härligt hur IDG försöker censurera allt…

[tags]HD-DVD, Kod, Piratkopiering[/tags]