in Sökmotoroptimering

WordPress och rel="nofollow"

Kollade idag igenom källkoden till min blogg och såg att alla länkar innuti kommentarer har rel=”nofollow” satt som standard. Detta är något som wordpress lägger in automatiskt och tyvärr något som jag inte vill ha. Låt mig förklara varför.

Nofollow är en rel-tag som de större sökmotorerna (Google, Yahoo, MSN osv.) tog fram 2006. Länkar med taggen nofollow säger till sökmotorer att länken inte ska få någon ”röst” (i form av t.ex i Googles fall PageRank). Det är nämnligen så att om en länk finns på många olika pålitliga sidor så klättrar den sidan i status hos sökmotorerna.

Så varför använder WordPress nofollow på alla länkar i kommentarerna?

Jag är mycket säker på att WordPress lägger in detta i kommentarslänkar pga att länkarna kan vara spam. Bloggens trovärdighet kan påverkas negativt om det finns länkar utan nofollow som pekar till tvivelaktiga sidor, detta pga att bloggen då automatiskt kommer bli förknippad med dessa sidor och därav t ex få minskad PageRank.

Jag gillar inte riktigt WordPress lösning, så därför hade jag tänkt ta bort nofollow helt och för att skydda kommentarerna så bra som möjligt mot spam så hade jag tänk förlita mig på diverse plugins till wordpress som hanterar spam.

Varför ska man ta bort nofollow?

Bloggkulturen går ut på att man ska dela med sig av information samt eventuellt skapa diskussioner och debatter i form av kommentarer. Därför tycker jag att en användare som skriver ett bra inlägg och länkar till diverse sidor (bland annat sin egna) ska kunna få någonting tillbaka, i det här fallet ökad trafik och tillit på sökmotorer. Genom att ta bort nofollow så hjälper du helt enkelt dina besökare.

Hur tar jag bort nofollow?

Jag kan tyvärr bara gå igenom hur man tar bort nofollow i WordPress. Det finns bland annat ett plugin vid namn DoFollow som helt enkelt tar bort nofollow. Bara att ladda ner det, lägga det i plugin-mappen och aktivera i wordpress.

Vill man i stället ta bort nofollow manuellt, utan några plugins så kan man öppna comment-functions.php inne i /wp-includes/ och leta reda på raden $return = “$author”;, den borde finnas runt rad 360. Ändra den sedan till $return = “$author”;.

Vilka spamfilter borde jag använda?

Det finns många spamfilter-plugins till WordPress, de tre som verkar leda ligan är:

 • Spam Karma 2
  Gör det så svårt som möjligt för spam-bottar att posta kommentarer. Påverkar inte vanliga användare på något sätt. Mängder av inställningsmöjligheter.
 • Bad Behavior
  Nekar de vanligaste spambottarna att komma åt bloggen över huvud taget.
 • Akismet
  Jämför kommentarerna mot en databas för att upptäcka eventuellt spam. Det här pluginet följer med WordPress som standard, men du behöver en API-nyckel från wordpress.com.

Summering

Med ovanstående anti-spam-plugin installerade så borde väldigt få automatiska spaminlägg komma igenom, och i och med det så kan man nu med gott samvete ta bort nofollow-taggen och hoppas på att fler gör samma sak. Trafik är trevligt, ökad PageRank är trevligt, dela med sig och ge någonting tillbaka är trevligt, hoppas fler följer efter.
Lycka till.

[tags]Wordpress, Spam[/tags]

 • http://tmn.nu/blog Naseer

  Själv kör jag ”DoFollow” med 24 timmars fördröjning. Det ger mig tid att radera spam som pluginen missat.

 • http://tmn.nu/blog Naseer

  Själv kör jag ”DoFollow” med 24 timmars fördröjning. Det ger mig tid att radera spam som pluginen missat.

 • http://www.elofsson.org/ Jonny Elofsson

  Tack för ett mycket intressant blogginlägg. Ska gå denna väg jag med och öppna upp länkarna i min blogg.

 • http://www.elofsson.org Jonny Elofsson

  Tack för ett mycket intressant blogginlägg. Ska gå denna väg jag med och öppna upp länkarna i min blogg.

 • Pingback: Elofsson.org » Nofollow och Wordpress

 • http://mj.barczyk.se/blog/ Mickey J Barczyk

  Det finns en stor risk gällande att inte ha nofollow vid kommentarerna, och det är om man har en väl kommenterad blogg:

  Har du många länkar till en och samma webbsida kan Google märka din blogg som smapsajt, och då är det kört för resten av Googles historia. Vissa blogginlägg har faktiskt en debatt på över 50 kommenterar där endast 2 eller 3 personer kommenterar, och sånt är farligt.

  Det är även inte rekommenderat att ha över 100 utlänkar från en och samma sida + bloggrullen kommentarer på samma sida = farligt.

  Min lösning är att man sätter upp en topp 10 lista på de flitigaste kommentatorerna och på så vis länkar till dem genom listan.

  När vi ändå talar om läkning så säger Google att all reklam borde ha en nofoll-attribut, detta gäller även små banners/textlänkar till bloggportaler.

 • http://mj.barczyk.se/blog/ Mickey J Barczyk

  Det finns en stor risk gällande att inte ha nofollow vid kommentarerna, och det är om man har en väl kommenterad blogg:

  Har du många länkar till en och samma webbsida kan Google märka din blogg som smapsajt, och då är det kört för resten av Googles historia. Vissa blogginlägg har faktiskt en debatt på över 50 kommenterar där endast 2 eller 3 personer kommenterar, och sånt är farligt.

  Det är även inte rekommenderat att ha över 100 utlänkar från en och samma sida + bloggrullen kommentarer på samma sida = farligt.

  Min lösning är att man sätter upp en topp 10 lista på de flitigaste kommentatorerna och på så vis länkar till dem genom listan.

  När vi ändå talar om läkning så säger Google att all reklam borde ha en nofoll-attribut, detta gäller även små banners/textlänkar till bloggportaler.

 • http://blog.proliit.se/ Amnell

  Är sant som du säger Mickey, en välkommenterad blogg (kanske 20-30 kommentarer per post?) kan kanske ta skada. Tror dock inte att google markerar en blogg som en spammsida bara sådär, modererar man sin blogg och rensar från irrelevanta inlägg på ett vettigt sätt så är det nog en mycket liten risk.
  (Jag är tvungen att ”nog” och ”tror” pga att man aldrig vet vad som försigår i googles filter).

  För en välkommenterad blogg skulle det vara galant med ett script där man som moderator kan aktivera/inaktivera nofollow på enskilda kommentarer, samt om det finns två länkar på en sida till samma mål så ska endast en av dem få bli befriad från nofollow. Om ett sådant script inte redan finns så får man kanske försöka sig på att göra ett…hm…

  Tills dess så kommer jag fortsätta köra utan nofollow, dock med, som Naseer tipsade om, 24h fördröjning i DoFollow.

  EDIT: Hittade faktiskt ett plugin som tar bort nofollow för alla som kommenterat 10 (konfigurerbart) gånger. Hittade även en sida som tog upp varför nofollow inte är att rekomendera. ”13 Reasons Why NoFollow Tags Suck” och ”Nofollow Leverages Mistrust Among People”.

 • http://blog.proliit.se Amnell

  Är sant som du säger Mickey, en välkommenterad blogg (kanske 20-30 kommentarer per post?) kan kanske ta skada. Tror dock inte att google markerar en blogg som en spammsida bara sådär, modererar man sin blogg och rensar från irrelevanta inlägg på ett vettigt sätt så är det nog en mycket liten risk.
  (Jag är tvungen att ”nog” och ”tror” pga att man aldrig vet vad som försigår i googles filter).

  För en välkommenterad blogg skulle det vara galant med ett script där man som moderator kan aktivera/inaktivera nofollow på enskilda kommentarer, samt om det finns två länkar på en sida till samma mål så ska endast en av dem få bli befriad från nofollow. Om ett sådant script inte redan finns så får man kanske försöka sig på att göra ett…hm…

  Tills dess så kommer jag fortsätta köra utan nofollow, dock med, som Naseer tipsade om, 24h fördröjning i DoFollow.

  EDIT: Hittade faktiskt ett plugin som tar bort nofollow för alla som kommenterat 10 (konfigurerbart) gånger. Hittade även en sida som tog upp varför nofollow inte är att rekomendera. ”13 Reasons Why NoFollow Tags Suck” och ”Nofollow Leverages Mistrust Among People”.

 • Pingback: Microformats » Microformats, vad är det och hur använder man det?

 • http://www.marcinnowak.se Marcin Nowak

  Bra tips om plugin. Problematiken hos WordPress ligger dock ganska mycket i att många försummar sina bloggar och struntar helt enkelt i att hålla koll på kommentarerna. Blir det överväldigande så är det nog lätt att en mindre engagerad bloggare helt enkelt låter bloggen falla i glömska.

 • http://www.marcinnowak.se/ Marcin Nowak

  Bra tips om plugin. Problematiken hos WordPress ligger dock ganska mycket i att många försummar sina bloggar och struntar helt enkelt i att hålla koll på kommentarerna. Blir det överväldigande så är det nog lätt att en mindre engagerad bloggare helt enkelt låter bloggen falla i glömska.

 • Pingback: Tekniska enheten informerar